Yapay zeka destekli yöntemle kolorektal kanserin erken tanısı sağlanabilecek

Yapay Zeka Kolorektal Kanseri Yüzde 85 Doğrulukla Tespit Ediyor!

Üniversitenin açıklamasına göre, son araştırmalar yapay zeka temelli makine öğrenimiyle dışkı örneklerinden yüzde 85 doğrulukla kolorektal kanser teşhisi koyabiliyor. Bu sayede hastalık belirti vermeden önce tespit edilebilir ve tedaviye erken başlanabilir.

Bu bulgular sadece erken teşhisle sınırlı kalmayıp, kişiye özel tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde de büyük rol oynayacak. Yöntemin rutin sağlık kontrollerine entegre edilmesiyle binlerce insanın hayatı her yıl erken teşhis sayesinde kurtarılabilecek. Bu çalışma, sadece bilimsel değil, toplumsal fayda açısından da büyük önem taşıyor.

Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Doç. Dr. Bilge Güvenç Tuna, Prof. Dr. Soner Doğan ve doktora öğrencisi Nazım Arda Keleş liderliğinde yürütülen bu araştırmaya Harvard Üniversitesi ve IEO Milano uzmanları da katkı sağladı. Mikrobiyom alanında önde gelen Prof. Nicola Segata da araştırmada yer aldı.

3 bin 741 kişinin mikrobiyom verilerinin değerlendirildiği araştırmada, bağırsak florasında daha önce tanımlanmamış 19 yeni bakteri türü keşfedildi. Bazı bakteriler sadece ileri evre kanser hastalarında bulundu. Tümörün bağırsakta konumuna ve ağızdan gelen bakterilere bağlı kanserle ilişkilendirilen bakteriler belirlendi.

Bu önemli araştırma, Nature Medicine dergisinde yayımlandı ve Türkiye’den yayımlanan 21. makale oldu. Yapılan çalışma, tıp alanında bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

Related Posts

Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirilebilir: Bu belirtileri dikkat alın!

Kalp krizi denildiğinde genellikle göğüs ağrısı akla gelse de her zaman tek belirti olmayabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz, kalp krizinin sırt ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, mide bulantısı gibi göğüs dışı belirtilerle de ortaya çıkabildiğine dikkat çekti.

Obezite stres ve teknoloji kullanımı kısırlık riskini artırıyor

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, obezite, stres ve elektronik cihaz kullanımının üreme sağlığı açısından risk oluşturduğunu belirtti. Uzman Danacıoğlu, yaşam kalitesinin üreme sağlığını doğrudan etkilediğine dikkat çekti.

Skolyoz Tedavisi Nasıl Olmalı?

Skolyoz tedavisi nasıl olmalı? Skolyoz, omurgaya önden ya da arkadan bakıldığında sağa veya sola doğru eğrilik görülmesi ile anlaşılıyor. 

30’lu yaşlardan sonra dikkat, uzmanı uyardı: Kadın doğurganlığı değişiyor!

30’lu yaşlardan sonra dikkat, uzmanı uyardı: Kadın doğurganlığı değişiyor!

Göbeğiniz varsa hızlı yaşlanırsınız

Prof. Dr. Erk, göbek bölgesindeki yağlanmanın kalçadakinden daha tehlikeli olduğuna dikkat çekti. Bu bölgede biriken yağların iç organları sardığını dolayısıyla hem hasta ettiğini hem de yaşlanma hızını artırdığını belirtti.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor.