Uzmanlar uyarıyor: Gezgin bir yıldız dünyamızı yörüngesinden fırlatabilir

Güneş Sisteminin Geleceğini Tehdit Eden Yıldızlar

Bilim insanlarına göre, güneş sistemindeki gezegenlerin çarpışmasına veya Dünya’nın Güneş’ten uzaklara fırlatılmasına neden olabilecek, tehditkar yıldızlar bulunuyor.

Güneş sisteminin evrimi üzerine yapılan simülasyonlar genellikle güneş sistemini izole bir sistem olarak ele almaktadır. Ancak Samanyolu Galaksisi, güneş sistemini tehlikeye sokabilecek yıldızlarla doludur. Icarus dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, güneş sistemimizin yakınından geçen yıldızlar, gezegenlerin yörüngelerini etkileyerek potansiyel olarak Dünya’ya çarpma veya gezegenleri yolundan saptırma riski taşımaktadır.

Bazı yıldızların güneş sistemimize yaklaşması önemli bir tehdit oluşturabilir. Özellikle güneş sistemine en yakın gezegen olan Merkür, yörüngesinin değişebileceği bir konuma sahiptir. Bu durum, onu dengesiz hale getirebilir ve diğer gezegenlerle çarpışma riskini artırabilir. Astronomlar, bu tür geçişlerin Merkür’ün yörüngesini istikrarsızlaştırabileceğine ve potansiyel olarak Venüs veya Güneş ile çarpışmasına yol açabileceğine inanmaktadır. Zaten dengesiz olan bu durum, yakınından geçen yıldızlarla daha da kötüleşebilir.

Araştırmacılar, NASA’nın Horizons Sistemi’ni kullanarak güneş sistemimizdeki nesnelerin konumlarını takip etmiş ve 2.000 simülasyon gerçekleştirmiştir. Bu simülasyonlar, güneş sistemimizin yakınlarından geçen yıldızlarla yapılan senaryoları içermektedir. Araştırmacılar, önümüzdeki 5 milyar yıl içinde bu tür geçişlerin güneş sistemini %50 daha az kararlı hale getirebileceğini bulmuşlardır. Plüton’un güneş sisteminden atılma olasılığı %3,9 iken, Merkür ve Mars en riskli gezegenler olarak görülmektedir. Dünya’nın istikrarsızlık riski ise diğer gezegenlere göre daha düşüktür, ancak yine de bir çarpışma riski bulunmaktadır.

Araştırmacılar, yıldızların neden olduğu istikrarsızlıkların, diğer içsel faktörlerden kaynaklanan istikrarsızlıklardan çok daha ciddi olduğunu belirtmektedirler. Yıldızların etkisiyle birden fazla gezegenin kaybolma olasılığı oldukça yüksektir. Dünya’nın yörüngesinin dengesizleşme riski ise önceki tahminlere göre çok daha fazladır. Ancak, yaşanacak senaryoların dünyamızın yaşından bile daha ileri bir tarihte olması, biraz olsun iç rahatlatıcı bir unsur olarak değerlendirilebilir.

Related Posts

Play Store değişiyor! Yeni tasarım belli oldu

Google, Android 16 ile birlikte Play Store’da önemli bir değişikliğe gidiyor.

Spotify kurucusundan savunma teknolojilerine dev yatırım

Avrupa’nın askeri bağımsızlık hedefi, teknoloji devlerinin de ilgisini çekiyor. Spotify’ın kurucusu ve Prima Materia yatırım şirketinin başındaki Daniel Ek, Almanya merkezli savunma teknolojileri girişimi Helsing’e liderlik ettiği 645 milyon dolarlık …

Google Haritalar, metrodan daha hızlı çıkmak için doğru vagonu öneriyor

Google Haritalar, şehir içi toplu taşıma kullanıcılarını sevindirecek bir özellikle güncellendi. Yeni özellikle birlikte uygulama, metro yolculuklarında istasyon çıkışına en yakın olan vagonu önermeye başladı. Böylece kullanıcılar, kalabalığı aşmakla zaman kaybetmeden metrodan en kısa sürede çıkabilecek.

Neuralink’in yeni çipi ‘insanüstü yetenekler’ sağlayabilir

Elon Musk’ın şirketi Neuralink, maymunlarda başarıyla test ettiği yeni beyin implantı Neuralink Blindsight ile sadece görme yetisini geri kazandırmayı değil, aynı zamanda kızılötesi görüş gibi “insanüstü yetenekler” sağlamayı hedefliyor.

Google Chrome’a yapay zeka dokunuşu: Lens özelliği adres çubuğuna eklendi, internette arama deneyimi yeniden şekilleniyor

Masaüstü Chrome tarayıcısına yapılan son bir değişiklikle, adres çubuğuna tıklandığında bir Google Lens düğmesi beliriyor. Bu yenilik, internette gördüğünüz herhangi bir şeyi kolayca seçmenize, aramanıza ve hakkında sorular sormanıza olanak tanıyor …

Milli kürekçi Halil Kaan Köroğlu Avrupa 2’ncisi

Bulgaristan’ın Filibe şehrinde düzenlenen Büyükler Avrupa Şampiyonası’nda Milli kürekçi Halil Kaan Köroğlu, gümüş madalyanın sahibi oldu.