Türkiye Tekstil Sektöründe Büyük Kriz: İstanbul’da Dükkanlar Kapanıyor
Ekonomik kriz Türkiye’nin tekstil sektöründeki etkisini giderek derinleştiriyor. İstanbul’un önemli ticaret bölgelerinden Laleli-Zeytinburnu-Merter üçgenindeki dükkanlar birer birer kapanıyor. Bölgedeki esnaf, artan maliyetler ve yetersiz destekler nedeniyle zor günler geçirdiklerini ifade ediyor. Finansmana erişimde yaşanan sorunlar, yükselen kira bedelleri, artan hammadde ve enerji maliyetleri ile işgücü giderlerinin artması, KOBİ’leri zor durumda bırakıyor. Gelirlerin artmaması sebebiyle ay sonunu getiremeyen esnaf, dükkânlarını kapatmak zorunda kalıyor.
TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN KALBİNDE BÜYÜK SIKINTI
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (İTHİB) verilerine göre, sadece 2025’in ilk 6 ayında 300 tekstil ve hazır giyim firması konkordato ilan etti. Konkordato sürecinin altından kalkamayan birçok KOBİ için kepenk kapatmak kaçınılmaz hale geldi. Laleli, Zeytinburnu, Merter gibi tekstil sektörünün kalbi sayılan bölgelerde, hafta içi gün içinde bile birçok dükkan kapalı durumda. İş yapamayan, hatta gün içinde kar etmeyen esnaf umutsuzluğa kapılıyor.
“30 YILDIR BU KADAR KÖTÜ DÖNEM YAŞAMADIK”
Laleli esnafı durumu değerlendirirken, “Her geçen gün bir dükkan daha kapanıyor. İşlerin düzelmesini umut ediyoruz ancak koşullar her geçen gün daha zorlaşıyor” yorumunda bulunuyor. 30 yıldır Laleli’de tekstil işiyle uğraşan bir esnaf ise durumu şu şekilde özetliyor:
“Aynı sokağın içinde birkaç dükkân birbiri ardına kapanıyor. Çinli şirketler piyasayı domine etti. Bu sokağın üzerinde 4-5 boş dükkan var. Kimse artık iş yapamaz duruma geldi. Ne kirayı ödeyebiliyoruz, ne vergiyi, ne sigortayı. Maliyetler dayanılmaz bir noktaya ulaştı.”
“KÜÇÜK ESNAF SIKINTIDA”
Zeytinburnu’nda çalışan bir başka esnaf, devletin büyük firmalara sağladığı desteklere dikkat çekerek, “Devlet büyük şirketlere el uzatıyor, onların vergi borçları affediliyor. Ama küçük esnaflar dahi kira ödeyemez duruma geldik. Günlük giderlerimizi karşılayamıyoruz. Büyükler büyümeye devam ediyor, biz ise zorlanıyoruz. Gemi su almaya başladı ve ilk batan küçük esnaflar olacak” diyerek dert yanıyor.
Merter’deki esnaf da yüksek kira bedellerinden şikayetçi. Mülk sahiplerinin 5 ila 20 bin dolar arası kira talepleri olduğunu belirten esnaf, ay sonunda gelirlerinin giderlerini karşılamadığını dile getiriyor. Tekstil sektöründeki krizin sebepleri arasında ithal hammadde bağımlılığı, yüksek faizlerle borçlanmanın getirdiği maliyet, döviz kurlarının baskılanması ve iç piyasada düşen talep ön plana çıkıyor.