Sekiz aydır uzayda: “Motor becerilerimi kaybettim, yürümenin nasıl bir şey olduğunu unuttum”

Boeing’in Starliner uzay aracı ile 6 Haziran’da uzaya giden iki NASA astronotu, 8 aydır uzayda mahsur kaldı.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) görev yapan astronotlardan Sunita Williams, sekiz ay boyunca uzayda kaldıktan sonra bazı temel motor becerilerini kaybettiğini açıkladı. Williams, “Yürümenin nasıl bir şey olduğunu unuttum. Burada uzun süredir bulunuyorum, oturmadım, yatmadım” dedi.

Williams, mikro yerçekiminde 234 gün geçirdikten sonra yürümenin nasıl bir şey olduğunu unuttuğunu itiraf etti.

DÖNÜŞLERİ DEFALARCA ERTELENDİ

59 yaşındaki Williams ve mürettebat arkadaşı 62 yaşındaki Barry Wilmore’ın başlangıçta Uluslararası Uzay İstasyonu’nda sekiz gün geçirmeleri gerekiyordu ancak onları götüren Boeing kapsülünde teknik sorunlar yaşandı.

Kapsül Dünya’ya boş ve sorunsuz şekilde döndü ancak iki astronot en az Mart sonuna kadar Uluslararası Uzay İstasyonu’nda mahsur kaldı.

BAŞKANDAN MUSK’A KURTARMA GÖREVİ

ABD Başkanı Donald Trump, astronotların uzayda mahsur kaldığını ve Biden yönetimi tarafından adeta terk edildiklerini iddia etti. Trump, Elon Musk’a çağrıda bulunarak SpaceX’in astronotları geri getirmesini istedi.

Musk, yaptığı açıklamada Williams ve Wilmore’u “en kısa sürede” Dünya’ya geri getireceğine söz verdi.

NASA: “ASTRONOTLAR MAHSUR DEĞİL”

NASA, astronotların ISS’de mahsur kaldığı iddialarını reddetti ve her zaman uzun süreli uzay görevleri için hazırlandıklarını belirtti. Ancak mikro yerçekimi koşullarının astronotların kas ve kemik yapısında ciddi bozulmalara yol açtığı biliniyor. NASA verilerine göre, uzayda geçirilen her ay, önlem alınmadığı takdirde kemik yoğunluğunda yüzde 1 oranında kayba neden oluyor.

NE ZAMAN DÖNEBİLECEKLER?

Astronotların dönüşü, SpaceX’in Crew-10 misyonunun ISS’ye fırlatılmasına bağlı. Crew-10’un fırlatma sürecindeki gecikmeler nedeniyle dönüş tarihi Mart sonuna ertelendi. SpaceX, Crew-10’u planlanandan erken fırlatarak süreci hızlandırabilir ancak şirketten bu konuda resmi bir açıklama gelmedi.

Elon Musk ve Donald Trump’ın açıklamaları, Williams ve Wilmore’un daha erken dönebileceği yönünde spekülasyonlara yol açsa da, NASA henüz resmi bir tarih değişikliği duyurmadı.

UZAYDA KALMA REKORU

Williams ve Wilmore’un Mart sonunda ISS’den ayrılması halinde, sekiz aylık görevleri standart bir ISS misyonundan iki ay daha uzun sürecek. Ancak 371 günle en uzun ISS görev süresi rekoru, Amerikalı astronot Frank Rubio’da kalmaya devam edecek.

Related Posts

Apple 6 yıl aranın ardından yeniden değişikliğe gidebilir! Ortalığı karıştıran iddia

Teknoloji severler ve Apple tutkunları tarafından merakla beklenen iPhone 17 Pro hakkında ilginç bir iddia gündemi atıldı. Teknoloji severlerin arasında tartışma yaratan iddiaya göre Apple yeni modelinde arka kısımdaki Apple logosunun yerini …

Windows’un 40 yıllık mavisi artık kapkara olacak

Microsoft, Windows işletim sisteminin neredeyse 40 yıldır simgesi hâline gelen “Mavi Ölüm Ekranı”nı (BSOD) siyah renkle değiştiriyor. Bu ekran, Windows’un bir nedenden dolayı çökmesinin ardından kullanıcıların karşısında çıkıyordu. Microsoft, bu yeni …

Canlı mı cansız mı? Virüs gibi yaşayan hücre!

Kanada’daki Dalhousie Üniversitesi’nden bilim insanları, minicik bir planktonun içinde şimdiye dek görülmemiş düzeyde metabolik olarak bağımlı bir hücre keşfetti. Sukunaarchaeum mirabile olarak adlandırılan bu yeni canlı, yaşam ile cansızlık arasındaki çizgiyi yeniden tartışmaya açıyor.

Mükemmel dalganın formülü nedir?

Bir sörfçüye ya da bilim insanına sorarsanız, bu mükemmelliğin hem zor bulunduğunu hem de her yerde olduğunu görebilirsiniz.

Play Store değişiyor! Yeni tasarım belli oldu

Google, Android 16 ile birlikte Play Store’da önemli bir değişikliğe gidiyor.

Spotify kurucusundan savunma teknolojilerine dev yatırım

Avrupa’nın askeri bağımsızlık hedefi, teknoloji devlerinin de ilgisini çekiyor. Spotify’ın kurucusu ve Prima Materia yatırım şirketinin başındaki Daniel Ek, Almanya merkezli savunma teknolojileri girişimi Helsing’e liderlik ettiği 645 milyon dolarlık …

vozol puff