Küresel Aile Şirketleri Ekonomiye 8,8 Trilyon Dolar Katkı Sağladı

EY ve St. Gallen Üniversitesi’nden Aile Şirketleri Endeksi

Finansman ve vergi hizmetleri şirketi EY, St. Gallen Üniversitesi ile bir araya gelerek hazırlanan “Küresel 500 Aile Şirketi Endeksi”ni kamuoyuna duyurdu.

Yapılan açıklamaya göre, endeks dünyanın en büyük aile şirketlerinin küresel ekonomiye ne kadar katkı sağladığını açığa çıkarıyor.

Endekste yer alan 500 şirket, 2024 yılında toplam 8,8 trilyon dolar gelir elde etti. Bu rakam, ABD ve Çin’in ardından dünyanın en büyük üçüncü ekonomisine denk geliyor.

Birleşmeler ve satın almalar, dünyanın en büyük aile şirketlerinin büyüme ve sermaye stratejilerinin temelini oluşturmaya devam ediyor. Endekste yer alan şirketlerin yüzde 47’si son iki yıl içinde en az bir birleşme veya satın alma işlemine katıldı.

En büyük 500 aile şirketi, büyüme, istihdam ve faaliyet gösterdikleri toplumlardaki etkileri ile dünya ekonomisine önemli katkılar sunuyor. Açıklanan 242 işlemin yüzde 34’ü, hacim olarak 250 milyon doları aşıyor.

Endekste listelenen şirketlerin yüzde 47’si Avrupa’da, yüzde 29’u Kuzey Amerika’da, yüzde 18’i Asya’da ve yüzde 6’sı ise dünyanın geri kalan bölgelerinde bulunmaktadır. Önceki yıllarda olduğu gibi Avrupa, listenin büyük bir kısmına ev sahipliği yapmaktadır.

Avrupa’da bulunan şirketlerin çoğunluğu Almanya, Fransa, İtalya ve İsviçre gibi ülkelerde faaliyet göstermektedir. Almanya, 78 şirketi ile Avrupa’daki ilk sırayı alırken, Türkiye’den de 7 büyük aile şirketi listede yer almaktadır.

Perakende sektörü, endeksteki şirketlerin toplam gelirinin yüzde 26’sına katkıda bulunarak 2,25 trilyon dolar ile öne çıkmaktadır. Perakendenin gelirinin yüzde 49’u ABD merkezli şirketlerden gelmektedir.

Sektör, dünya çapında 7,18 milyon kişiye istihdam sağlamaktadır. Perakende sektöründen sonra tüketici ürünleri yüzde 19, üretim yüzde 15 ve mobilite sektörü yüzde 9 ile diğer öne çıkan sektörler arasında yer almaktadır.

Tüketici ürünleri sektörü, 1,5 trilyon dolar gelir ve 4,4 milyon çalışan ile endeksin en büyük ikinci sektörüdür. Üretim ve mobilite sektörlerinde ise Almanya merkezli şirketler en büyük katkıyı sağlamaktadır hem firmalar açısından hem de gelir açısından.

Endekse göre, 16 üretim şirketinin toplam geliri 193 milyar dolar iken, 14 mobilite şirketinin geliri ise 669 milyar dolar olarak kaydedilmiştir.

“Aile Şirketleri 8,8 Trilyon Dolar Gelir Elde Etti”

EY Türkiye Ülke Başkanı Metin Canoğulları’nın açıklamalarıyla, EY ve St. Gallen Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan Küresel 500 Aile Şirketi Endeksi’nin, dünya ekonomisine ne kadar katkı sağladığının önemli bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Canoğulları, aile şirketlerinin dinamik ortamlara uyum sağlama konusundaki yeteneklerini, endeksteki 500 şirketin 8,8 trilyon dolar gelir elde etmesiyle göstererek şunları belirtti:

Endekste yer alan şirketlerin uzun vadeli büyümeye odaklanma ve finansal konularda temkinli adımlar atma yetenekleri, başarılı çalışmalarının temelini oluşturmaktadır.

Related Posts

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran: Faizde yüzde 42,5’a süratle dönmemiz lazım

Aran, mevcut ekonomi programının enflasyonu düşürme hedefinin çok değerli olduğunu vurgularken daha “bütünsel” bir program ile sanayicilere de destek sağlanması gerektiğini belirtti

İktidar medyası TOBB Başkanı’nın ekonomi eleştirisini affetmedi

Ekonomi kemer sıkma politikalarına rağmen siyasi krizlerle tetiklenirken, iş dünyasının eleştirileri de yükselmeye başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise tepkilerin odağında. Şimşek iki gün önce katıldığı bir yayında vergi kaçırılmasının …

TOBB’un nisanda onayladığı sanayi kapasite raporu sayısı arttı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından nisanda onaylanan sanayi kapasite raporu sayısı, yıllık bazda yüzde 11,7 artarak 4 bin 52’ye yükseldi.

Külliye’deki ilk 5G uygulaması

Türk Telekom, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden ilk 5G yayınını gerçekleştirdiğini duyurdu.

Bir sonraki Teknofest Şam’da yapılamaz mı? Tarih, coğrafya bizi şah damarınızdan yakaladı. Kıbrıs, Şam, Gazze, Beyrut: Yakın olan İsrail değil, biziz. Yüzyıllar dayanamadı, İsrail mi dayanacak?

Kalbimizdeki ve zihnimizdeki haritalar fiziki haritalara gö re çok büyük ve birbirine çok yakın. Çünkü zihinlerimiz yakın, çünkü kalplerimiz yakın. Çünkü duygu dünyamız, birlikte gelecek tasavvurumuz yakın. Çünkü siyasi genetiğimiz aynı. İstanbul ile Kahire’nin, Şam ile Beyrut’un, Bağdat ile İsfahan’ın , Bursa ile Bosna’nın, Gazze ile kalplerimizin arasına kimseler sınır koyamaz, koyamıyor da. TARİH, COĞRAFYA BİZİ ŞAH DAMARIMIZDAN YAKALADI… Tarih, coğrafya ve şehirler bizi şah damarımızdan yakalayıp,

Türk Lirası son 6 ayın en düşük seviyesinde! İşte gerilemenin sebebi…

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bazlı Reel Efektif Döviz Kuru (REK) endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre 1,55 puan azalarak 72,12 olarak gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, Yurt İçi Üretici …