Harama trilyon harcadılar

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’ndan Dr. M. Coşkun Cangöz, 2024 yılına ait bütçe ve borç verilerini inceledi. Hazine borç stokunun üç yıl önce 2.7 trilyon TL iken 2024 yılı sonunda 9.2 trilyon lirayı geçtiğini belirtti. Cangöz, geçtiğimiz yılda Hazine’nin toplam borçlanmasının 2.6 trilyon TL’ye ulaşarak yaklaşık olarak GSYH’nin yüzde 6’sına denk geldiğine dikkat çekti. Bu süreçte Hazine, 1.04 trilyon TL anapara ödemesi için yeni borçlanma gerçekleştirdi ve buna ek olarak 1.5 trilyon TL daha borç alarak toplamda GSYH’nin yüzde 3.5’ine tekabül eden bu miktar, son beş yıldaki en yüksek net borçlanma seviyesine işaret etmektedir.

DESTEĞİN ARTIŞI

2024 yılında Hazine, 1 trilyon 43 milyar TL anapara ödemesinin yanı sıra 1 trilyon 175 milyar TL faiz ödemesi yaparak borç servisini yerine getirdi. Böylece Hazine, kriz dönemleri de dahil olmak üzere ilk kez borç anaparasından daha fazla faiz ödemesi yaptı. Faiz giderinin GSYH’ye oranı son 3 yılda artarak yüzde 2.9’a ulaştı. Aynı zamanda, ödenen vergilerin giderek artan oranda faiz ödemeleri için kullanıldığını görmekteyiz. Geçen yıl hanehalkı ve işletmelere 445.6 milyar TL destek sağlanırken, bütçenin faiz gideri 1 trilyon 270 milyar TL’ye ulaştı.

Faiz Harcamaları Artmaya Devam Edecek

Merkez Bankası, Aralık 2024’te faiz indirimlerine başlasa da Hazine’nin faiz gideri gelecek yıllarda artmaya devam edecek. Bu konuya dikkat çeken Cangöz, faiz indirimlerinin kısa vadede sadece Hazine’nin yeni borçlanmalarına ve değişken faizli olan TLREF’e endeksli senetlere etki edeceğini belirtti. Faiz indirimlerine rağmen, 2025 ve ileriki yıllarda bütçedeki faiz yükünün artmaya devam edeceğini ve faiz giderlerinin anapara ödemelerinin üzerinde olacağını ifade etti. Hazine’nin 9.2 trilyonluk borç stokunun yüzde 56’sı dövize, yüzde 44’ü ise TL’ye endeksli.

Related Posts

Çalışanlar dikkat: O belgeyi almayan tazminat hakkını kaybediyor!

Kıdem tazminatı almak isteyen çalışanların dikkat etmesi gereken kritik adımlar var. SGK belgesi olmadan yapılan istifalarda hak kaybı yaşanabiliyor. Tazminat hakkını korumak için sürecin doğru yürütülmesi gerekiyor.

Google ve Meta’yla başa çıkamadı: Ünlü teknoloji şirketi iflas etti

Reklam teknolojisi alanında 20 yıl önce yola çıkan Marin Software, dijital reklam devleriyle baş edemeyince iflas bayrağını çekti. Şirketin kalan varlıkları, Teksaslı milyarderin yatırım fonuna satılıyor.

Spotify’a dava açılabilir: ‘Dini ve milli değerler’ sopası gösterildi!

Dünyanın en çok kullanılan müzik uygulaması Spotify’da Türkiye’de ‘dini ve milli değerler’e takıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı uygulamayı mercek altına aldı ve “dini ve milli değerleri hedef alan içerikler” olduğuna hükmettiği durumda ceza …

1992’de kurulmuştu: Ünlü hastane resmen iflas etti! Kriziydi, faiziydi, şirketleri yedi bitirdi!

Türkiye’nin köklü hastanesi 1992 ‘den beri sürdürdüğü faaliyetlerine ekonomik kriz nedeni ile son vermek zorunda kaldı. Geçtiğimiz aylarda konkordato talebinde bulunan Özel Aksu Göztepe Hastanesi ve Aksu Holding resmen iflas etti. Ekonomideki kötü …

Bakan Bak duyurdu, başvurular başladı! 2022’de hayata geçirilmişti

Bakan Bak, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Sevgili gençler, Seyahatsever ile yeni hikayelere hazır mısınız? GSB yurtları kapılarını 5 gün boyunca ücretsiz olarak Seyahatseverler için açıyor. Yeni şehirler, dostluklar ve unutulmaz …

Azerbaycan Rusya’yla ekonomik işbirliğini askıya alırsa ne kadar kaybeder?

Rusya ile Azerbaycan arasında yaşanan gerilimli süreç nedeniyle Bakü’nün Rus pazarından çekilmesi halinde Azerbaycanlı şirketlerin yaşayacağı kaybın bir hayli yüksek olduğu görüldü.

vozol puff