Domates yolda yüzde 60 zamlanıyor

Domates Fiyatları Yükseliyor: Tarım Maliyetlerindeki Artışlar Zinciri

Tarımda yaşanan maliyet artışları, akaryakıt ve işçilik ücretlerine yapılan zamlar, sebze ve meyve fiyatları arasındaki makası genişletmeye devam ediyor. Antalya Hali’nden çıkan 25 TL’lik bir kilogram domates, İstanbul’daki hallerde %60 artışla 40 TL’den satışa sunuluyor. Bir TIR’ın Antalya’dan İstanbul Bayrampaşa Hali’ne taşıma maliyeti geçen yıla göre ortalama 26 bin TL iken, bu yıl 32 bin TL’ye çıktı. Bu maliyetin 3’te 1’i sadece akaryakıt giderlerinden oluşuyor.

Akaryakıt Giderleri 12 Bin TL’yi Aşıyor

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, Antalya’dan 30 TL’ye çıkan bir kilogram domatesin, İstanbul Hali’ne 40 TL’den aşağıya satılamayacağını vurguladı. Yüksek işçilik ve kira maliyetlerine sahip olan marketlerin, %30-40 arasında marj belirlemedikleri takdirde zarar edebileceklerini aktardı. Antalya Hali’ndeki domates fiyatları 25-35 TL arasında değişirken, İstanbul Avrupa Yakası Halleri’nde 40-50 TL arasında seyrediyor.

Nakliye ücretlerine ilişkin bilgilere göre, geçen yıl 23-26 bin TL maliyetle İstanbul’a ulaşan bir TIR’ın bu yılki taşıma ücreti 32 bin TL’ye yükseldi. 25 tonluk bir TIR’ın sadece akaryakıt masrafı 12 bin TL’yi bulurken, otoyol geçiş ücretleri, yol masrafları ve sürücü giderleri toplamda 10 bin TL’yi aşıyor. Motorin fiyatlarında yaşanan artışlar ve zirai mazot zamları da tarım maliyetlerini olumsuz etkiliyor.

Maliyet Artışları Fiyatlara Yansıyor

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, üretim, işçilik ve nakliye maliyetlerinin, bir kilogram ürün için yaklaşık 10 TL’ye denk geldiğini belirtti. Yüksek kira ve işçilik masraflarına sahip marketlerin, %30-40 artış yapmadıkları takdirde zarar edeceklerini söyledi. Tavşan’a göre, halden 30 TL’ye çıkan bir ürünün markette 45 TL’nin altında satılması mümkün değil. Bu durumda, halden 40 TL’ye alınan domatesin marketlerde ortalama 52 TL’den satıldığı görülüyor.

Hallere Gelen Ürün Miktarında Azalma

Bayrampaşa ve Ataşehir hallerine geçen yıla oranla %3.5 azalan ürün miktarı, 2024 yılında toplamda 2 milyon 750 bin 633 ton olarak gerçekleşti. Bayrampaşa Haline 2 milyon 75 bin 271 ton, Ataşehir Hali’ne ise 675 bin 362 ton ürün girişi oldu. Meyve girişleri Bayrampaşa Hali’nde 769 bin 717 ton, Ataşehir Hali’nde ise 261 bin 85 ton olarak kaydedilirken; sebze girişleri ise Bayrampaşa Hali’nde 1 milyon 305 bin 554 ton, Ataşehir Hali’nde ise 414 bin 277 ton oldu.

Related Posts

Google ve Meta’yla başa çıkamadı: Ünlü teknoloji şirketi iflas etti

Reklam teknolojisi alanında 20 yıl önce yola çıkan Marin Software, dijital reklam devleriyle baş edemeyince iflas bayrağını çekti. Şirketin kalan varlıkları, Teksaslı milyarderin yatırım fonuna satılıyor.

Spotify’a dava açılabilir: ‘Dini ve milli değerler’ sopası gösterildi!

Dünyanın en çok kullanılan müzik uygulaması Spotify’da Türkiye’de ‘dini ve milli değerler’e takıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı uygulamayı mercek altına aldı ve “dini ve milli değerleri hedef alan içerikler” olduğuna hükmettiği durumda ceza …

1992’de kurulmuştu: Ünlü hastane resmen iflas etti! Kriziydi, faiziydi, şirketleri yedi bitirdi!

Türkiye’nin köklü hastanesi 1992 ‘den beri sürdürdüğü faaliyetlerine ekonomik kriz nedeni ile son vermek zorunda kaldı. Geçtiğimiz aylarda konkordato talebinde bulunan Özel Aksu Göztepe Hastanesi ve Aksu Holding resmen iflas etti. Ekonomideki kötü …

Bakan Bak duyurdu, başvurular başladı! 2022’de hayata geçirilmişti

Bakan Bak, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Sevgili gençler, Seyahatsever ile yeni hikayelere hazır mısınız? GSB yurtları kapılarını 5 gün boyunca ücretsiz olarak Seyahatseverler için açıyor. Yeni şehirler, dostluklar ve unutulmaz …

Azerbaycan Rusya’yla ekonomik işbirliğini askıya alırsa ne kadar kaybeder?

Rusya ile Azerbaycan arasında yaşanan gerilimli süreç nedeniyle Bakü’nün Rus pazarından çekilmesi halinde Azerbaycanlı şirketlerin yaşayacağı kaybın bir hayli yüksek olduğu görüldü.

ABD’den beyaz eşyaya yüzde 50 ek vergi geldi

ABD Başkanı Donald Trump’ın ikinci başkanlık dönemiyle birlikte tartışılan vergi uygulamalarına bir yenisi eklendi. Buzdolabı, bulaşık makineleri, çamaşır makineleri, fırın ve ocakların ABD’ye ithal edilmeleri halinde, çelik içeriğine göre yüzde 50 oranında ilave gümrük vergisi uygulanacak.

vozol puff