Kastamonu’nun Bozkurt ve Abana ilçelerinde geçen yıl ağustos ayında yaşanan sel felaketinde 70 kişi hayatını kaybederken, bir yıl geçmeden haziran ayında yeniden Ezine Deresi’nin taşmasıyla ortaya çıkan selde köprüler yıkıldı, meskenler sular altında kaldı. Devlet Su İşleri (DSİ), Bozkurt’tan başlayarak Abana’ya uzanan Ezine Deresi’nin taşkın alanı içinde kaldığı gerekçesiyle 600’e yakın daireyi kamulaştırıp onlarca binayı yıktı. Kamulaştırma çalışmaları devam ederken, deniz kenarında bulunan İnönü Lisesi’nin, dereyatağında belediyenin tahsis ettiği, eski otogar yerine taşınma kararı Abanalıları ayağa kaldırdı.
‘İZİN VERİLMEMELİ’
Hürriyet’ten Aysel Alp’in haberine nazaran, Abanalılar’ın Cumhurbaşkanlığı Bağlantı Merkezi’ne (CİMER) yolladığı fotoğrafları inceleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Lideri Hüseyin Alan, okul inşaat alanının Ezine Deresi’nin taşkın çökelleri içinde göründüğü izlenimi edindiğini belirtirken, “Ezine Çayı’nın taşkın riski dikkate alındığında okulun dere yatağına yapılmasına DSİ’nin müsaade vermemesi gerekmektedir. 200 metre üstte DSİ taşkın alanı diye kamulaştırma yaparken, aşağıya okul yapıp dere yatağını daraltmak; mümkün sel felaketinde öğrenci ve öğretmenler için can kayıpları demektir” dedi.
Meteoroloji Mühendisleri Odası Lideri Fırat Çukurçayır, ise durumu şöyle kıymetlendirdi:
“DSİ ve belediyenin öncelikle taşkın sonlarını müdafaası gerekir. Fotoğraflar bizi yanıltmıyorsa temeli atılmış lise, derenin taşkın hududu içinde görünüyor. Sel gelir o bent aşılırsa hem okul hem de yandaki o meskenler selin altında kalır. İnsan canıyla ilgili bir olay bu ve DSİ en uzman kuruluş, onlar sakıncalı, dediği andan itibaren o bina oraya yapılmamalıdır. Fakat DSİ yapılabilir, dediyse o vakit da sormak gerekir; ‘Bizden farklı siz ne düşündünüz, ne gördünüz?’ diye.”
‘AKLIMIZ ALMIYOR’
İnönü Lisesi’nin dere yatağındaki yeni yerinin fotoğraflarını çeken kuş fotoğrafçısı Mehmet Şenol, “Gençlerin okuyacağı bir okulun, dere yatağına taşınmasını aklımız almıyor. Lisemizin yerine kim ne yapmak istiyor” dedi.
‘DSİ KURALLARINA UYULDU’
İl Ulusal Eğitim Müdürü Cengiz Bahçacıoğlu, dere yatağına yakın yerin lise değil Abana Ortaokulu olarak planlandığını söyledi. Bahçacıoğlu, “Bu yer 11 Ağustos 2021 selinden etkilenmediği üzere biz DSİ’nin dere yatağına yakın yerlerde bize verdiği hem yapılaşmama hududuna hem de binanın yerden yüksekliğini tabir eden ‘kret kotuna’ uyuyoruz. Bunlar bizim çocuklarımız. DSİ’ye karşın yapmamız mümkün değil o denli olsa inşaat ruhsatı alamayız” dedi.
Bahçacıoğlu, ortaokulu taşıyacağınızı söylüyorsunuz fakat ilçe ulusal eğitim müdürlüğü CİMER aracılığıyla verdiği cevapta lisenin taşınacağını bildirmiş, sorumuza ise, “Burayı 8 derslikli Abana Ortaokulu olarak ihale ettik, planladık. Şu anda İnönü lisemiz kendi yerinde devam ediyor. Lakin ileriki süreçte tekrar değerlendirilecektir. Muhtaçlığa nazaran lise binası olarak da ortaokul binası olarak da kullanılabilir” diye konuştu. “Lisenin yerini bir yatırımcıya, turizimciye öteki bir yerde okul yapma karşılığında verip vermeyecekleri” sorumuza ise “Bu bakanlığımızın kullandığı bir sistem, Kastamonu merkezde denedik olmadı ancak vakti geldiğinde o formda de düşünülebilir. Yatırımcılara okul üretimi karşılığında verilebilir” cevabını verdi.
‘DİNOZORLAR KARŞI ÇIKIYOR’
Abana Belediye Lideri Yunus Akgül, okulun taşınma işiyle kendilerinin alakası olmadığını fakat DSİ’nin taşkın kotlarını belirleyerek, onun dışında kalan yerlere ‘inşaat yapılabilir’ raporu verdiğini söyledi. MEB’in valilikle birlikte temel atılan yeri uygun gördüğünü anlatan Akgül, “Belediye lisenin yerine otel yaptıracak, birilerine verdi, diyorlar. O yer bizim değil ki birine verelim. Şikâyet edenler Abana’nın dinozorları, her türlü gelişmeye karşı çıkıyorlar, bir çivi çakılsın istemiyorlar” dedi.