Göğüs ağrısı olmadan kalp krizi geçirilebilir: Bu belirtileri dikkat alın!

Kalp ve Damar Hastalıkları: Gençlerde Artan Kalp Krizi Vakaları Endişe Verici

Kalp ve damar hastalıkları, Türkiye ve dünya genelinde en fazla yaşam kaybına sebep olan hastalıklar arasında yer almaktadır. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Fatih Yılmaz’a göre, Türkiye’de her yıl yaklaşık 300 bin kişi kalp krizi geçirmektedir ve özellikle genç yaşlarda kalp krizi vakalarında artış gözlemlenmektedir.

Gençlerde Artan Kalp Krizi Vakalarındaki Gelişmeler

Doç. Dr. Yılmaz, son zamanlarda 30’lu yaşlarda kalp krizi vakalarında artış olduğunu belirtirken, bu artışın temel nedenlerinin hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme, erken yaşta sigara ve madde kullanımı ile genetik yatkınlık olduğunu söylüyor.

‘Diyabet Hastalarında Sessiz Kalp Krizi Önemli Bir Risk’

Kalp krizinin göğüs ağrısı dışında da farklı belirtilerle ortaya çıkabileceğini belirten Doç. Dr. Yılmaz, hastaların çoğunluğunun göğüs ağrısı belirtisini bildiğini ancak kalp krizinin yaklaşık yüzde 20-30’unda göğüs ağrısı olmadan seyrettiğine dikkat çekiyor. Nefes darlığı, soğuk terleme, mide bulantısı, sırt ya da çene ağrıları gibi belirtilerin kalp krizinin habercisi olabileceğini vurgulayan Yılmaz, özellikle diyabet hastalarında ‘sessiz kalp krizi’nin ciddi bir risk teşkil ettiğine dikkat çekiyor.

‘Göğüsteki Baskı Eforsa Artıyorsa Dikkat’

Doç. Dr. Yılmaz, gençlerde göğüs ağrısı dışı belirtilerin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirterek, özellikle genç hastalarda eforla artan göğüste baskı hissi, yanma gibi belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini söylüyor.

‘Kalp Krizinin İlk Saatleri Hayati Önem Taşır’

Kalp krizinde erken tanı ve hızlı müdahalenin zararın önlenmesinde büyük rol oynadığını vurgulayan Yılmaz, özellikle risk faktörleri taşıyan kişilerde ani başlayan belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini belirtiyor.

‘Şikayetler Asla Göz Ardı Edilmemeli’

Doç. Dr. Fatih Yılmaz, kalp krizi belirtilerinin dikkate alınması gerektiğini ve erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurgulayarak, özellikle risk faktörleri taşıyan kişilerin düzenli kontrollerini aksatmamaları gerektiğini belirtiyor.

Related Posts

Yapay zeka destekli yöntemle kolorektal kanserin erken tanısı sağlanabilecek

Yeditepe Üniversitesi öğretim üyelerinin de yer aldığı uluslararası araştırma ekibi, bağırsak florasında bulunan bakterilerin analiz edilmesiyle kolorektal kanserin erken teşhis edilebileceğini ortaya koydu.

Obezite stres ve teknoloji kullanımı kısırlık riskini artırıyor

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Onur Danacıoğlu, obezite, stres ve elektronik cihaz kullanımının üreme sağlığı açısından risk oluşturduğunu belirtti. Uzman Danacıoğlu, yaşam kalitesinin üreme sağlığını doğrudan etkilediğine dikkat çekti.

Skolyoz Tedavisi Nasıl Olmalı?

Skolyoz tedavisi nasıl olmalı? Skolyoz, omurgaya önden ya da arkadan bakıldığında sağa veya sola doğru eğrilik görülmesi ile anlaşılıyor. 

30’lu yaşlardan sonra dikkat, uzmanı uyardı: Kadın doğurganlığı değişiyor!

30’lu yaşlardan sonra dikkat, uzmanı uyardı: Kadın doğurganlığı değişiyor!

Göbeğiniz varsa hızlı yaşlanırsınız

Prof. Dr. Erk, göbek bölgesindeki yağlanmanın kalçadakinden daha tehlikeli olduğuna dikkat çekti. Bu bölgede biriken yağların iç organları sardığını dolayısıyla hem hasta ettiğini hem de yaşlanma hızını artırdığını belirtti.

İç Dünyamız Artık Görülüp Ölçülebiliyor!

Zihin, beyin ve bedenin ayrı ayrı değil, bir bütün olarak işlev gördüklerini belirten uzmanlar, aralarındaki uyumun, sağlıklı bir yaşamın temeli olduğunu ifade ediyor.