İngiltere gerçekten dünyanın en mutsuz ülke mi?

İngiltere, Dünyanın En Mutsuz Ülkesi mi?

Sosyal medyada hızla yayılan bir paylaşım, İngiltere’nin dünyanın en mutsuz ülkesi olduğunu öne sürdü. Eleştirmen James Melville’in aktardığına göre, 2022 yılında yapılan bir çalışmada İngiltere, 64 ülke arasında en düşük “Zihinsel Sağlık Katsayısı (MHQ)” puanına sahipti. 2023 verilerinde de tablo pek değişmedi.

İngiltere’nin bu çarpıcı sıralamasını değerlendiren Melville, bunun “ülkede onlarca yıldır yaşanan çöküşün sonucu” olduğunu savundu. Bazı yorumcular ise kültürel çözülme, yüksek vergiler ve göçmen politikaları gibi nedenleri gerekçe gösterdi. Ancak uzmanlara göre asıl dikkat çekilmesi gereken nokta, verilerin kendisinin ne kadar geçerli olduğu.

Araştırmanın ilk sırasında yer alan ülke Tanzanya. Ortalama MHQ puanı 94 olan Tanzanya’yı, İngiltere 46 puanla izliyor. Ancak kişi başına düşen geliri yalnızca 4 bin dolar olan ve HIV/AIDS gibi ciddi sağlık sorunlarıyla mücadele eden Tanzanya’nın, İngiltere gibi gelişmiş ülkelerden daha yüksek mutluluk puanı alması, yönteme dair soru işaretlerini artırıyor.

Benzer şekilde, hiperenflasyon ve ekonomik krizlerle boğuşan Venezuela beşinci, iç savaşın sürdüğü Demokratik Kongo Cumhuriyeti ise onuncu sırada. Alt sıralarda ise şaşırtıcı bir şekilde İrlanda (60.), Avustralya (61.) gibi gelişmiş ülkeler yer alırken, Yemen, Pakistan ve Irak gibi kriz ülkeleri üst sıralarda yer alıyor.

Uzmanlar, MHQ verilerinin kültürler arası anlam farkı taşıyabileceğine dikkat çekiyor. Ölçüm kriterlerinin karmaşıklığı, bireylerin kendilerini değerlendirme biçimlerini etkileyebilir. Örneğin ilk soruda bireyden, “toplumsal değişime uyum” düzeyini 9 puanlık bir skalada değerlendirmesi isteniyor. Bu tür sorular, farklı kültürlerde farklı algılanabiliyor.

Öte yandan, daha basit bir refah ölçüm aracı olan “Cantril Merdiveni” verilerine göre İngiltere, 147 ülke içinde 23. sırada yer alıyor. Bu listede Finlandiya, Danimarka ve İsveç gibi refah düzeyi yüksek ülkeler zirvede bulunurken, Tanzanya 136. sıraya düşüyor.

Tüm bu veriler, parlak grafiklerle sunulan her istatistiğin gerçekliği yansıtmayabileceğini ortaya koyuyor. Bu durumda da İngiltere’nin gerçekten dünyanın en mutsuz ülkesi olup olmadığı ciddi şekilde tartışmalı.

Related Posts

ABD’de ‘İzmir’ rüzgarı: Grev nedeniyle Philadelphia şehrinde çöp yığınları oluştu

ABD’nin Pensilvanya eyaletine bağlı Philadelphia kentinde yaklaşık bir haftadır sokaklarda biriken çöplerle gündeme gelen kriz çözüme kavuştu. Binlerce belediye çalışanını temsil eden sendika ile yetkililer arasında anlaşma sağlandı ve grev resmen sona erdi. Kentteki manzara geçtiğimiz haftalarda İzmir’de yaşananları hatırlattı.

Anayasa Mahkemesi, kayyum düzenlemesinin ilk incelemesini tamamladı

Anayasa Mahkemesi, belediyelere kayyum görevlendirilmesini öngören düzenlemenin iptali istemli başvuruda eksiklik tespit etti.

Köprünün ortası çöktü, araçlar tek tek nehre düştü: 9 ölü

Hindistan’ın batısında bulunan Gucerat eyaletinde korkunç bir olay meydana geldi. Vadodara ile Anand bölgeleri arasında ulaşımı sağlayan yaklaşık 900 metre uzunluğundaki köprünün iki ayağı arasında yer alan bölüm aniden çöktü. Yetkililer, çökme …

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne son saldırılarında 46 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail Ordusunun Gazze Şeridi’ne Yaptığı Son Saldırıda 46 Filistinli Hayatını Kaybetti İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne yaptığı son saldırıda 46 Filistinli hayatını kaybetti. Saldırıda, çok sayıda kişi yaralandı…

Kastamonu’da orman yangını çıktı, 10 hektar alan zarar gördü

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde anız yangınında alevler ormana sıçradı. Havadan ve karadan yapılan müdahaleyle kontrol altına alınan yangında 10 hektar alan zarar gördü.

Netanyahu, Trump’ı aday gösterdi: Nobel Barış Ödülü alan tartışmalı isimler

Netanyahu, Trump’ı aday gösterdi: Nobel Barış Ödülü alan tartışmalı isimler

vozol puff