Vatandaş faizden kaçtı, karta yüklendi: Kredi kartı harcamaları tarihinde bir ilk!

Ekonomi ve Finans Haberleri: Faiz Artışları, Kredi Kartı Kullanımını Artırıyor

Ekonomim’den Şebnem Turhan’ın haberine göre, 19 Mart’ta başlayan siyasi sarsıntılar finansal piyasalarda da etkisini gösterdi. Merkez Bankası’nın faiz artışlarıyla birlikte ihtiyaç kredisi faizleri aylık yüzde 6 seviyesine yaklaşırken, sabit kalan kredi kartı ve kredili mevduat hesabı (KMH) faizleri, vatandaşın tercihini değiştirdi. Bu durum, bireysel kredi kartı ve KMH kullanımında rekor seviyede artış yaşanmasına neden oldu.

Kart Faizinde Tavan Sınırlı İlgi Büyük

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 42,5’ten yüzde 46’ya çıkarmasının ardından bankalardaki ihtiyaç kredi faizleri tırmanışa geçti. Ancak kredi kartı ve KMH faiz oranları, Kasım 2024’te yapılan düzenleme nedeniyle bu artıştan etkilenmedi. Bu durum, tüketiciyi kredi kartlarına yönlendirdi.

İhtiyaç Kredisi Faizi Yüzde 6’ya Dayandı

Yükselen kredi faizleriyle birlikte bankalar ihtiyaç kredilerinde aylık faizi yüzde 6 sınırına kadar çıkardı. Aynı dönemde kredi kartı faizlerinin en fazla yüzde 5 seviyesinde kalması, kart kullanımını teşvik etti. Geçen yılın Haziran ayında da benzer bir tablo yaşanmış, faiz artışları öncesinde kart ve KMH kullanımı hızla yükselmişti.

Kart Harcamalarında Rekor Büyüme

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 11 Nisan haftasında bireysel kredi kartı bakiyesi ilk kez 2 trilyon lirayı geçti. Aynı haftada kredili mevduat hesabı bakiyesi de 522 milyar lirayı aşarak yarım trilyon sınırını geçti.

14 Mart’tan bu yana geçen 4 haftada:

  • Kredi kartı bakiyesi %5,12 arttı
  • KMH bakiyesi %5 yükseldi
  • İhtiyaç kredisi büyümesi sadece %2,68 ile sınırlı kaldı

Yılbaşından bu yana artışa bakıldığında ise:

  • Kredi kartı bakiyesi %11,7
  • KMH bakiyesi %19,75 oranında büyüdü

Büyüme Hızı Hızlanıyor

Merkez Bankası verileri de büyümenin hız kazandığını gösteriyor.

14 Mart haftasında bireysel kredi kartlarında 13 haftalık yıllıklandırılmış büyüme oranı %37,27 iken,

11 Nisan haftasında bu oran %43,01’e yükseldi.

Toplam kredi kartı büyümesi de aynı dönemde %26,69’dan %35,16’ya çıktı.

Bankalar Faizi Artırdı, Müşteri Karta Yöneliyor

Ekonomim’in izlediği özel bir bankanın verilerine göre 19 Mart’tan bu yana ihtiyaç kredi faizleri istikrarlı şekilde yükseldi.

17 Mart’ta %4,69 olan aylık faiz oranı,

24 Mart’ta %5,19’a çıkarıldı

14 Nisan’da %5,29’a ulaştı

21 Nisan’da ise %5,44 seviyesine geldi

Bankaya göre değişmekle birlikte, şu anda ihtiyaç kredisi faizleri %4,6 ile %6,3 arasında seyrediyor.

Faizler Yükselirken Kartlar Rahatlatıyor

Vade uzadıkça faiz düşse de 12 ay vadeli kredilerde bile %5’in altında faiz bulmak neredeyse imkânsız. Bu nedenle tüketici, kredi yerine daha düşük faizli kredi kartına ve kredili mevduat hesabına yöneliyor.

Sonuç olarak, kredi kartı borçları hem daha cazip hale geldi hem de hızla büyümeye devam ediyor. Görünen o ki bu eğilim, bir süre daha devam edecek.

Related Posts

Bodrum’da site aidatları tavan yaptı: Aylık 120 bin lira ödüyorlar!

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Bodrum Temsilcisi Sevil Ece Gümüş Kapar, Muğla’nın dünyaca ünlü turistik ilçesi Bodrum’da sitelerdeki aidat fiyatlarının 500 liradan başlayıp, 120 bin liraya kadar çıktığını söyledi. Kapar, “Bunların içerisinde havuz, özel plaj, güvenlik, spa merkezleri, kişiye özel bahçıvan, teknik servis, akıllı ev sistemleriyle entegre edilmiş bir aidat düzeni var”

Türkiye’nin elektrik kurulu gücü 118 bin megavatı aştı

Türkiye’nin elektrik enerjisi kurulu gücü mart sonu itibarıyla 118 bin 185 megavatı aştı.

Fed uyardı: Ticaret savaşları ve borç krizi ABD finansal sistemini tehdit ediyor

ABD Merkez Bankası’nın Nisan raporunda, ticaret politikalarındaki belirsizlik, artan tarifeler ve ABD’nin borç sürdürülebilirliği finansal istikrar için en büyük riskler arasında gösterildi. Rapora göre, olası bir ticaret savaşı ve politika dalgalanmaları piyasalarda ciddi sonuçlar doğurabilir.

Borsa uçtu, altın tökezledi! İşte haftanın kazançları ve kayıpları

Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 1,24 değer kazanırken, dolar/TL yüzde 0,64, avro/TL yüzde 0,20 artış, altının gram fiyatı ise yüzde 0,32 azalış kaydetti.

Bakan Kacır: Turizm gelirlerinde 61,1 milyar dolarla yeni bir rekora imza attık

Kars’ta yapımı tamamlanan ‘Tarihi Kimliği ile Kars Kenti Projesi’nin açılışını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Geçtiğimiz yıl ülkemize gelen ziyaretçi sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 9,8 artışla 62,3 milyona ulaştı. Turizm gelirlerinde de 61,1 milyar dolarla yeni bir rekora daha imza attık. Ülkemiz turizminin sürdürülebilir büyümesini sağlamak, yeni destinasyonlar oluşturarak cazibe merkezlerini artırmak temel hedeflerimiz arasında bulunuyor” dedi.

Yatırımcılar altının bu türüne yöneliyor: İlgi rekor seviyede!

Yatırımcıların altına olan ilgisi, Borsa İstanbul’daki sertifikalara yönelimi artırdı. Dijital erişim ve vergi avantajı, sertifikaları cazip hale getiriyor. Sertifikaların fiziki altına çevrilebilmesi de güvenli liman arayanların dikkatini çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir