Almanya’da iş dünyasının güveni nisanda arttı

Almanya İş Ortamı Güven Endeksi Nisan Ayında Arttı

Münih merkezli Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), nisan ayı Almanya İş Ortamı Güven Endeksi sonuçlarını açıkladı. Yaklaşık 9 bin firmanın katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada, endeksin mart ayına kıyasla arttığı görüldü.

Sanayi ve ticarete ilişkin İş Ortamı Güven Endeksi, mart ayında 86,7 iken nisan ayında 86,9 puana yükseldi. Piyasa beklentilerinin aksine endekste artış yaşanması, Alman ekonomisinin olumlu bir işaret olarak değerlendiriliyor.

Ifo’nun verilerine göre, Almanya’da Ifo Beklentiler Endeksi 87,7’den 87,4 puana gerilerken, Mevcut Durum Endeksi ise 85,7’den 86,4’e yükseldi. Bu durum, şirketlerin mevcut durumlarından daha memnun olduğunu gösterirken, beklentiler konusunda tedirgin olduklarını ortaya koyuyor.

Açıklamada Alman imalat sektöründe güvenin nisanda azaldığı belirtilirken, Ifo Başkanı Clemens Fuest, şirketlerdeki belirsizliğin arttığını ve ekonominin türbülansa hazırlandığını vurguladı.

Tarife savaşları ve küresel ticaret endişelerinin Alman ekonomisini olumsuz etkilediği vurgulanırken, ülkenin özel sektörünün nisanda faaliyetlerde daralma yaşadığına dikkat çekildi. Mart ayında 51,3 olan Bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi nisanda 49,7’ye gerileyerek büyüme sinyallerini kaybetti.

Alman ekonomisinin diğer ülkelere göre daha fazla imalata bağımlı olduğu ve üretimdeki zayıflığın kırılganlığını artırdığı belirtilirken, 2024 yılının tamamında ekonominin daralmaya devam ettiği bilgisi paylaşıldı.

Almanya Merkez Bankası raporunda, ekonominin zorlu bir dönemden geçtiği ve yeni oluşacak koalisyon hükümetinin ekonomik istikrara odaklanması gerektiği vurgulandı.

Related Posts

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran: Faizde yüzde 42,5’a süratle dönmemiz lazım

Aran, mevcut ekonomi programının enflasyonu düşürme hedefinin çok değerli olduğunu vurgularken daha “bütünsel” bir program ile sanayicilere de destek sağlanması gerektiğini belirtti

İktidar medyası TOBB Başkanı’nın ekonomi eleştirisini affetmedi

Ekonomi kemer sıkma politikalarına rağmen siyasi krizlerle tetiklenirken, iş dünyasının eleştirileri de yükselmeye başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise tepkilerin odağında. Şimşek iki gün önce katıldığı bir yayında vergi kaçırılmasının …

TOBB’un nisanda onayladığı sanayi kapasite raporu sayısı arttı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından nisanda onaylanan sanayi kapasite raporu sayısı, yıllık bazda yüzde 11,7 artarak 4 bin 52’ye yükseldi.

Külliye’deki ilk 5G uygulaması

Türk Telekom, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden ilk 5G yayınını gerçekleştirdiğini duyurdu.

Bir sonraki Teknofest Şam’da yapılamaz mı? Tarih, coğrafya bizi şah damarınızdan yakaladı. Kıbrıs, Şam, Gazze, Beyrut: Yakın olan İsrail değil, biziz. Yüzyıllar dayanamadı, İsrail mi dayanacak?

Kalbimizdeki ve zihnimizdeki haritalar fiziki haritalara gö re çok büyük ve birbirine çok yakın. Çünkü zihinlerimiz yakın, çünkü kalplerimiz yakın. Çünkü duygu dünyamız, birlikte gelecek tasavvurumuz yakın. Çünkü siyasi genetiğimiz aynı. İstanbul ile Kahire’nin, Şam ile Beyrut’un, Bağdat ile İsfahan’ın , Bursa ile Bosna’nın, Gazze ile kalplerimizin arasına kimseler sınır koyamaz, koyamıyor da. TARİH, COĞRAFYA BİZİ ŞAH DAMARIMIZDAN YAKALADI… Tarih, coğrafya ve şehirler bizi şah damarımızdan yakalayıp,

Türk Lirası son 6 ayın en düşük seviyesinde! İşte gerilemenin sebebi…

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bazlı Reel Efektif Döviz Kuru (REK) endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre 1,55 puan azalarak 72,12 olarak gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, Yurt İçi Üretici …